Це вже жмакнута кнопочка.

Це переклад з хелпа REW, автор шарить)
То запустіть генератор розового шума і подивіться що показує. Це зручно для еквілізації на льоту наприклад, або для стиковки сабвуфера з сателітами.
Я користуюсь оцим коли треба.
Басові ловушки штука хороша, але дуже багато місця займає.ARTShaving писал(а): ↑08 ноя 2023, 16:32 З частотою 128 Гц важко процювати еквалайзером, вона як реальний горб.Може якось з приміщенням попрацювати?
Зрозумів цей момент при досліді, дякую за цю підказку.
Ось новий підсилювач дешевий, на audiosciencereview вже є обговорення, це буде найшвидший спосіб щоб спробувати)ARTShaving писал(а): ↑08 ноя 2023, 15:49 На жаль так можна зробити тільки з ноута. Було би цікаво зібрати фактичний еквалайзер та за його допомогою налаштувати АС під приміщення, це було би круто.
Можу собі уявити, що можна творити зі звуком в приміщенні за допомогою dsр.![]()
Завантажив JRiver - чудова програма, дякую. Налаштував за допомогою вбудованого еквалайзера АЧХ (сіра лінія) в місці прослуховування.
От не зря, з покупки мікрофона рекомендують починати, якщо хочеться займатись акустикою. Навіть на телефон непоганий результат. Вищезгаданий REW може напівавтоматично настройки для параметричних еквалайзерів генерувати.
Це, до речі, привід задуматись про скільки треба потужності підсилювача.ARTShaving писал(а): ↑08 ноя 2023, 20:42 Гучність музичного тракту зменшилась десь на 8 db, так як еквалайзер автоматично регулює Clip захист.
Ось для початку відео.ARTShaving писал(а): ↑08 ноя 2023, 20:42 З параметричним еквалайзером ще потрібно порозумітись. Ще хочу зрозуміти, як налаштувати та працювати з Equilizer APO.
Як я розумію, відкалібрувати цей мікрофон не можливо?Justas* писал(а): ↑29 окт 2023, 13:18 Измерительный микрофон с микрофонным усилителем можно сделать за копейки на базе микрофона WM-61
https://www.rcscomponents.kiev.ua/produ ... 52179.html и ОУ 5532
Все можливо, але треба знайти референсний мікрофон, або випромінювач.
Если есть возможность взять на полчаса калиброванный микрофон, то без проблем.
Нужен отдельный БП на 48В.В випадку купівлі заводського мікрофону для замірів АЧХ з наявним файлом калібровки потрібне фантомне живлення, а це тягне за собою купівлю звукової карти, тобто значно здорожчує конструкцію.
Якщо брати заводський мікрофон та не хочеться купувати професійну звукову карту, то на мій погляд, потрібно брати USB мікрофон, він дуже зручний у користуванні. Ну а чисто для старту, я б почав з такого варіанту.ARTShaving писал(а): ↑09 ноя 2023, 09:29 В випадку купівлі заводського мікрофону для замірів АЧХ з наявним файлом калібровки потрібне фантомне живлення, а це тягне за собою купівлю звукової карти, тобто значно здорожчує конструкцію.
Трохи послухав музику і розумію, що з налаштуванням еквалайзера гучності вже не достатньо й хочеться трохи більше. Тож запас потужності у підсилювача має бути, як не крути.XIAN писал(а): ↑08 ноя 2023, 21:19Це, до речі, привід задуматись про скільки треба потужності підсилювача.ARTShaving писал(а): ↑08 ноя 2023, 20:42 Гучність музичного тракту зменшилась десь на 8 db, так як еквалайзер автоматично регулює Clip захист.
Дякую за відео, вже є деяка ясність й розуміння куди рухатись.
Судячи з сумарних відгуків його й візьму для початку.
Заводський брати не буду, може пізніше, як порозуміюсь в цій темі. Візьму цей за посиланням, спробую і його в роботі.uriy писал(а): ↑09 ноя 2023, 12:46 Якщо брати заводський мікрофон та не хочеться купувати професійну звукову карту, то на мій погляд, потрібно брати USB мікрофон, він дуже зручний у користуванні. Ну а чисто для старту, я б почав з такого варіанту.
https://myproject.com.ua/ky-037-mikrofo ... gIa5fD_BwE
Тільки слід чітко розуміти на що здатний динамік, чим нижче частоту ви з нього вичавлюватимете, тим більше буде лінійний хід котушки динаміка, і як тільки котушка почне виходити з лінійного магнітного поля, так відразу почнуть зростати гармонійні спотворення на всьому діапазоні частот, який відтворює динамік. Тому потужність підсилювача це не панацея, сам динамік повинен бути здатний відтворювати НЧ без спотворень на тій потужності, яку може віддати підсилювач. Ось тому люди і переходять на три чи чотири смуги т.к. вичавлювати з одного динаміка всю смугу частот це малоефективне заняття.ARTShaving писал(а): ↑09 ноя 2023, 18:09 В цілому, вже починаю відчувати потребу в більш потужному підсилювачі.![]()
Я би взагалі не заморочувався, якщо є сумніви візьміть з панелькою. За ОУ доплачувати сенсу не бачу.
Он гляньте тут Alex тестує на цьому чіпі підсилювач. Не переживайте за вихідну потужність, немає там 300Вт, особливо якщо не ставити БЖ з максимальною напругою. По друге, максимальна потужність заявлена при спотвореннях 10%, звучати буде не дуже...ARTShaving писал(а): ↑22 ноя 2023, 17:29 Але мені не дуже зрозуміло, навіщо мені потужність 300 ват?
Із цим необхідним струмом від БЖ не все так просто. З цією необхідною потужністю від БЖ можна трохи збожеволіти. Якщо вести мову за музичний сигнал на шириках і стабілізовані імпульсні БП, то потужність музичного сигналу ніколи не дорівнює потужності синусоїди т.к. потужність музичного сигналу нестабільна у часі на відміну синусоїди. Тобто потужність, яку споживає підсилювач від БЖ при синусоїді, завжди більше ніж потужність, яку споживає підсилювач від БЖ при музичному сигналі. Потужність музичного сигналу сильно залежить від жанру, але в середньому потужність музичного сигналу нижче синусоїдального в три, а то й у п'ять разів. Щодо БЖ, наприклад ви розраховуєте мати 100Вт на канал, і щоб БЖ видав цю потужність, як би потрібен БЖ з потужністю не нижче 200Вт т.к. канали два. 200Вт/24В = 8А. Але насправді, при прослуховуванні музики на всій гучності, від БЖ споживається середній струм у п'ять разів менше. При цьому, у домашніх умовах, мало хто слухає музику на всій потужності, рідко коли виходять на 10Вт на канал середньої потужності. Я це до чого веду. Гонитва за потужнішим БЖ веде до подорожчання цього БЖ, при цьому якісні показники самого стабілізованого БЖ погіршуються. Тому з інженерної сторони, великий запас по потужності завжди погіршує кінцевий результат. Багато хто вважає, що запас їсти не просить, і завжди можна зробити тихіше, але при цьому вони не розуміють, що вони платять гроші за те, що погіршує кінцевий результат, а не покращує його. Тут слід враховувати, що я веду за середнє по палаті, тобто за прослуховування музики на АС у домашніх умовах. Для сабів там трохи інший розклад, а вимагати від домашньої багатополсоною АС відтворювати 20Гц на 120дБ це теж інший розклад, да і в такому разі найоптимальніше ставити саб, а не мучити УНЧ та АС. Я до того, що для старту найоптимальніше купити БП на 24В 5А, його вистачить з головою для домашніх потреб. Не втиснете ви в ширики 120Вт середньої потужності, при такій потужності вони у вас просто згорять, через пів хвилини.ARTShaving писал(а): ↑23 ноя 2023, 22:17 300 Вт потужності мені не потрібно, тож планую використовувати з блоком живлення максимум на 24 вольти, але з током в 10 А, не менше.
Можу організувати трансформаторний БЖ на 50 вольт, але мені не потрібно це.