Темы в форуме
Новые сообщения
-
24-мар Предложите схему самодельного милливольтметра 10Гц-50кГц
-
23-мар Какой выбрать осциллограф?
-
11-янв Посоветуйте качественный мультиметр
-
20-дек ESR-мерялка
-
12-дек И все же, снова о выборе звуковой карты.
-
12-ноя Цифровой планшетный осциллограф FNIRSI-1013D
-
05-окт Вимірювання параметрів мостового підсилювача
-
29-авг Пробило накал в осциллографе С1-81
-
18-авг Аналогово-цифровой преобразователь E1DA Cosmos ADC
-
04-июл Прибор для проверки транзисторов ППТ
-
22-янв E1DA Cosmos ADC Hi-Precision Analog To Digital Converter
-
08-янв Генератор сингалов UNI-T UTG932 30 МГц
-
06-дек Краткий обзор моих приборов и инструментов из китая
Новые темы
-
27-фев Предложите схему самодельного милливольтметра 10Гц-50кГц
-
08-ноя Цифровой планшетный осциллограф FNIRSI-1013D
-
21-сен Вимірювання параметрів мостового підсилювача
-
13-янв E1DA Cosmos ADC Hi-Precision Analog To Digital Converter
-
07-янв Аналогово-цифровой преобразователь E1DA Cosmos ADC
-
01-авг Прибор для проверки транзисторов ППТ
-
18-июл И все же, снова о выборе звуковой карты.
-
24-июн Генератор сингалов UNI-T UTG932 30 МГц
-
05-дек Краткий обзор моих приборов и инструментов из китая
-
24-окт ESR-мерялка
-
28-фев Какой выбрать осциллограф?
-
17-фев Посоветуйте качественный мультиметр
-
16-фев Пробило накал в осциллографе С1-81
Наш youtube
Наш инстаграм
☝ Сказать спасибо!
Правила форума
Вимірювання параметрів мостового підсилювача
-
- Почетный пользователь
- Стаж: 6 месяцев
- Аудио система: Class D amplifier / own development
Вимірювання параметрів мостового підсилювача
Вітаю, колеги. знайомство з вами розпочну з цікавого запитання. Я розробляю свій підсилювач в класі D на дискретних елементах, та зіткнувся з проблемою коректного заміру характеристик. В двох словах - балансний вхід, мостовий вихід, однополярне живлення до 95В, вихідна потужність ~500Вт до кліпу на 8Ом. І проблема в тому, що два плеча напівмоста працюють не однаково симетрично, але їхня результуюча дає те, що і подано на вхід. Тобто, якщо я міряю виходи моста по черзі відносно мінуса, отримую на вимірюваннях в RMAA не надто хорошу картину по THD та IMD - не сильно страшну, але ріже око. Якщо вимірюю цифровим "осцилографом з гальванічною розв'язкою" між двома виходами моста, отримую хороший результат, але роздільної здатності його АЦП недостатньо для об'єктивних замірів. Звукову карту, з якої подаю сигнал, я не можу підключити між двох виходів напівмоста, бо вже є гальванічний зв'язок з загальним проводом, а ще на виході присутня половина живлення на обох плечах. Пробував сигнал подавати зі смартфона, а приймати звуковою, але тоді трохи пролазять шуми по живленню та й не дуже зручно. І вирішив я робити трансформатор гальванічної розв'язки. По принципу трансформатора струму - первинна обмотка один виток, що включений послідовно з потужним масивом резисторів (8Ом), вторинна - 500 витків і навантажена на резистор 100Ом, з неї вже подаю на звукову карту. Але здається, трансформатор, що виконаний на феритовому сердечнику ETD29 без проміжку вносить свої спотворення. Результат по THD вийшов приблизно 0,015 при 10ВТ та близько 0,5% при 100Вт.
Можливо, хтось уже наступав на ці граблі та поділиться способом коректного заміру моста. Чи можна спробувати через диференційний підсилювач? за 2-3 дні отримаю кілька MC33078DR2G та спробую. Схему з трансформатором додаю.
Можливо, хтось уже наступав на ці граблі та поділиться способом коректного заміру моста. Чи можна спробувати через диференційний підсилювач? за 2-3 дні отримаю кілька MC33078DR2G та спробую. Схему з трансформатором додаю.
- Alex
- Site Admin
- Стаж: 11 лет 4 месяца
- Аудио система: Акустика: Cerwin-Vega SL-12, Heco Victa Prime 702
Усилитель: JLH1969, JLH2003, ICE125ASX2, Clone purifi Hb 3.064 ULTRA
Цап: Audient ID14 mk2, Focusrite Scarlett 2i2 3nd Gen - Контактная информация:
Re: Вимірювання параметрів мостового підсилювача
Я використовую у таких випадках дві аудіокарти, кожна з них підключена до свого ноутбуку.
- lgedmitry
- Гуру электроники☆☆☆☆
- Стаж: 3 года 8 месяцев
- Аудио система: Худ есть
я вот так мерил. Картинка сохранилась. ЦАП с гальваноразвязкой применял. Без неё тут никак
-
- Пользователь
- Аудио система: homemade
Добридень mr. Dream!
Феритове осереддя не кращий варіант. Спробуйте трансформатор струму з вимірювального блоку побутового електричного лічильника. Зазвичай там нанозалізо. Якщо брати диференційний підсилювач — подивіться на INA137, він як раз під це.
Феритове осереддя не кращий варіант. Спробуйте трансформатор струму з вимірювального блоку побутового електричного лічильника. Зазвичай там нанозалізо. Якщо брати диференційний підсилювач — подивіться на INA137, він як раз під це.
- Justas*
- Гуру электроники☆☆☆☆
- Стаж: 1 год 6 месяцев
- Аудио система: viewtopic.php?p=17721#p17721
-
- Почетный пользователь
цікаве рішення, треба спробувати. Я, здається зрозумів, звідки лізуть спотворення. я міряю відносно мінуса, але ж живлення частково просідає на конденсаторах фільтра, бо ж однополярка. При при цьому ж два напівмости живляться від однієї точки, і на них взаємно підгулює живлення. Треба міряти відносно хоча б шутучної середньої точки. Але все рівно потрабна гальванічна розв'язка/дві карти. Але здається, це не ідеал. Буду пробувати городити прецизійний диференціальний каскад на шустрому ОП.
То їх треба мати, і одна не гірша другої має бути

Та я думав намотати на осерді з розпорошеного заліа, брав для дроселів підсилювача і бж, є матеріалу -2 і -52. Але сотні витків мотати було ліньки, чесно скажу. за іна137 дякую, те, що треба по КНС 0.0005%
як веде себе даний ОП з коефіцієнтом підсилення значно менше одиниці? їх в мене є валом від різних виробників

- Justas*
- Гуру электроники☆☆☆☆
- Стаж: 1 год 6 месяцев
- Аудио система: viewtopic.php?p=17721#p17721
С устойчивостью проблем нет. Я там ниже приводил АЧХ и КНИ, снятые при помощи этого инструментального усилителя.
В общем то, ОУ выбирал по принципу: какой первый под руку попадётся.

THD+N - 0.0005% в звуковом диапазоне частот, меня вполне устраивает. Условие, Rн > 10 кОм выполняется.
-
- Почетный пользователь
Провів останній експеримент з трансформатором, який показав, що він вносить суттєві гармоніки, причому різні, в залежності від коефіцієнту трансформації та навантаження вторинної обмотки. Далі будуть експерименти з операційниками. Трохи робочих графіків.
Тест на потужності 100Вт. дріб - співвідношення витків, та навантажувальний резистор. резистор. АЧХ знизу завалюється насправді на 6 дб при 4 гц
а не так, як на картинці - бо все таки мала індуктивність. До речі, через постіну складову в долі вольта на виході і постійне підмагнічування сердечника без зазора вилізли непарні гармоніки, коли впаяв послідовно конденсатор, вони упали, але берегти не встиг - rmaa вилетіла.
далі просто на потужності 1Вт та зрівняння з лупбеком самої звукової, з'єднавши вхід з виходом.
сама звукова (інтегрована рілтек) показала 0,009% THD, а з підсилювачом через трансформатор - 0,025%. Гістереис перемагнічування ніхто не відміняв.
Тест на потужності 100Вт. дріб - співвідношення витків, та навантажувальний резистор. резистор. АЧХ знизу завалюється насправді на 6 дб при 4 гц

сама звукова (інтегрована рілтек) показала 0,009% THD, а з підсилювачом через трансформатор - 0,025%. Гістереис перемагнічування ніхто не відміняв.
-
- Почетный пользователь
Чомусь не можу прикріпити четверту картинку. Додаю новим повідомленням.
зрівняння АЧХ звукової по лупбеку і підсилювача чере трансформатор, тому знизу АЧХ жорстко завалюється через індуктивність. ну і робоча фотка))
зрівняння АЧХ звукової по лупбеку і підсилювача чере трансформатор, тому знизу АЧХ жорстко завалюється через індуктивність. ну і робоча фотка))
-
- Почетный пользователь
До речі, не втримався та намотав трансформатор на порошковому залізі з матеріалу -52, який у дроселях блоків живлення використовують. При однаковій потужності та однаковому "передаточному числу" отримав значно гірші результати. Правда, щоби намотати 400 витків, я його спершу розламав надвоє, але акуратно.
Бо мотати тороїд ще те задоволення.
експерименти з трансформаторами - done!

-
- Пользователь
- Аудио система: homemade
Порошкове залізо і аморфне (нанокришталеве) — це зовсім різні речі. У порошкового мю має порядок біля 100, у аморфного — 100000. Порошкове має розподілений зазор і доволі прямокутний гістерезіс, аморфне - це стрічка завтовшки до 50мкм, нею намотан тор. Це ближче до пермалою. Трансформатор струму лічильника як раз на такому. Зазвичай на ньому тільки вторинна обмотка, первинна монтажна. Вторинної там десь 1500 — 2500 витків.
Скоріш за все, запропоноване Justasом буде кращим варіантом.
PS Доречі, і у 137-го G=0,5
Скоріш за все, запропоноване Justasом буде кращим варіантом.
PS Доречі, і у 137-го G=0,5
-
- Почетный пользователь
Таки розібрався. Виявилось, що трансформатор на фериті досить таки не поганий для вимірювань мостового виходу і гальванічної розв'язки. А спотворення вносив сам підсилювач. І зв'яано це було з досить великим мертвим часом, що вносив драйвер та мосфети з "затягнутим" turn-on delay та rise time по відношенню до таймінгів вимкнення. Причину локалізував, тепер потрібно придумати грамотне її вирішення.
До речі, які спотворення для класу Д можна вважати допустимими? Бо, наприклад, зменшивши dead-time переключення до нуля можна налетіти на частковий сквозняк, і хоч це ключі не попалить, але нагріву додасть суттєво. Справа в тому, що в мене зворотній зв'язок береться не з виходу після LC фільтру, а з "паралельної" інтегруючої ланки, яка точно повторює вихідну напругу після фільтру. Майже.
Справа в тому, що індуктивність працює дещо по іншому. Коли ключ заривається, а інший ще не відкрився, проти-ерс штовхає напругу в протилежну сторону "трохи вище" шин живлення, ще й в протилежну сторону ) і отой "хвостик" заважає коректно працювати зворотньому зв'язку
При 12В живлення і не впаяних діодах Шотткі це дуже добре видно на осцилограмі несучої. Нагадаю, це міст, тому напруга на діодах ключів подвійна.
До речі, які спотворення для класу Д можна вважати допустимими? Бо, наприклад, зменшивши dead-time переключення до нуля можна налетіти на частковий сквозняк, і хоч це ключі не попалить, але нагріву додасть суттєво. Справа в тому, що в мене зворотній зв'язок береться не з виходу після LC фільтру, а з "паралельної" інтегруючої ланки, яка точно повторює вихідну напругу після фільтру. Майже.