ARTShaving писал(а): ↑10 дек 2023, 09:20
Хто знає, як зняти АЧХ власного вуха?
Сталкер реально поміряв АЧХ вуха, я в шоці!
Виходить, що:
- Я чую тільки те, що чую Я.
Звичайно, що людина яка доказує інший людині, що звук почутий нею є саме таким, а не інакшим є «ушлёпком» в розумінні Сталкера.
Чи є у мене довіра до цього експеременту? В переважній більшості так!
Різниця анатомії слуху та розкриті поняття музичної психології дають розуміння, що сприйняття звуків людиною різне.
Є люди з природним абсолютним слухом, є з добре сформованим відносним музичним слухом.
Когнетивна нейробіологія музики розкриває таке поняття, як різниця психологічного сприйняття звуку:
"проведенное в 1998 году исследование показало, что, при «..попытке опознать высоту звука, у лиц, не обладающих абсолютным слухом, активируются зоны головного мозга, ответственные за память. У обладателей абсолютного слуха подобного не происходит, из чего следует вывод, что им не нужно припоминать высоту знакомых звуков для определения высоты нового[11].»
Тобто, у більшості людей виникає асоціативне (надумане) сприйняття звуку. Мозок генерує недостатню звукову картину на базі вже отриманого досвіду.
Психологія сприйняття дає нам розуміння поняття ілюзії сприйняття. Конкретно для аудіофілів.
Наприклад:
«Парейдолические иллюзии — это иллюзорное восприятие реальных объектов.
Термин возник от греческих слов «para» («рядом», «около») и «eidolon» («образ»). Феномен был впервые описан Калбаумом и Ясперсом. В то время как некоторые разновидности иллюзий, например оптические, создаются намеренно, парейдолии возникают спонтанно, когда люди видят в случайных предметах различные образы, чаще всего — причудливо-фантастические.
Пример:
Например, рассматривая трещины на потолке, можно увидеть очертание лица, в кофейной пенке или яичнице разглядеть смайлик, в узорах на ковре — волшебный пейзаж, а в облаке на небе — силуэт дракона или корабля.
Очень часто такие иллюзии возникают при галлюцинаторном помрачнении сознания, возникающем вследствие интоксикации алкоголем или психоактивными препаратами.
Иногда парейдолические иллюзии имеют массовый характер, когда сразу много людей видят один и тот же образ при восприятии художественных полотен, природных иллюзии — это иллюзорное восприятие реальных объектов.»
І це я тільки пройшовся по «інформаційних» верхах.
Спорити про те, що звучить і як звучить взагалі не має сенсу в призмі академічної науки, бо це дурість та пуста балаканина.
Обговурювати й ділитись думками та враженнями, на склад:
- Я це чую так.
- Хм, цікаво, а я це почув так..
Є доцільним й мудрим. Але не спорити й доказувати виключно свою правоту!
Прилади, що малюють АЧХ звуку, це теж не панацея для правильного сприйняття людиною звуку, це інструмент для покращення достовірного його відтворення, але все ж не сприйняття.
В цьому сенсі бажаю всім бути мудрішими й не показувати себе світу «ушлёпками» по Сталкеру!
Звук - це не про твердження, це про запитання.