Я давал отдельные частоты (16 и 20 кГц, тоже со смартфона по блютуз), разность в зафиксированных сигналах была 10 дб. Но я сомневаюсь что смартфонный микрофон способен равномерно уловить такие частоты. Так что здесь уравнение с тремя неизвестными.
Темы в форуме
Новые сообщения
-
30-авг Двухтактный на лампах EL34 в триодном включении
-
30-авг Винтаж в помойку?
-
30-авг Помощь в подборе усилителя.
-
28-авг Однотактный на 6П45С в триодном/ультралинейном включении
-
27-авг Усилитель звука D класса Clone purifi Hb 3.064 ULTRA
-
27-авг Douk Audio a5 Pro
-
24-авг Усилитель D класса на базе плат 2_062 S_AUDIO от Alex
-
19-авг Fosi Audio GR70 ламповый усилитель для наушников Класс A
-
15-авг Триодные ламповые усилители
-
10-авг Собираем усилитель clone ncore v3 инструкция + теория.
-
06-авг Мостовой усилитель на GaN транзисторах.
-
02-авг Свежая версия инвертора (индекс 1_02) 150Вт/4Ом
-
30-июл Усилитель YES-3M-SAB
-
29-июл Однотактный на Г811
-
23-июл Двухтактный на 6Н13С с фазоинвертором на двойном пентоде
Новые темы
-
29-авг Винтаж в помойку?
-
28-авг Помощь в подборе усилителя.
-
18-авг Усилитель D класса на базе плат 2_062 S_AUDIO от Alex
-
12-авг Триодные ламповые усилители
-
06-авг Fosi Audio GR70 ламповый усилитель для наушников Класс A
-
26-июл Однотактный на Г811
-
23-июл Двухтактный на 6Н13С с фазоинвертором на двойном пентоде
-
21-июл Усилитель Wangine Wsa-120
-
14-июл Однотактный на 6П45С в триодном/ультралинейном включении
-
11-июн Выбор усилителя для наушников: бюджет до 200 долларов – ваш опыт?
-
03-июн ЦАП на AK4493 из плат с Aliexpress
-
30-май Усилитель на ГУ-29
-
23-май Douk Audio a5 Pro
-
20-май Преимущества двухполярного питания перед однополярным в операцио...
-
14-май Не працює підсилювач. В чому проблема
Наш youtube
Наш инстаграм
☝ Сказать спасибо!
Правила форума
Двухтактный на лампах EL34 в триодном включении
- m-shara
- Почетный спонсор
- Стаж: 2 года 8 месяцев
- Аудио система: JVC TD-V662, Kenwood KX-880HX,
JLH 1969, УНЧ А-кл. 6Ж3+ГУ-50
Акустика: Sony SS-G1 MK2
AKG K514, ATH-AVC500,
Звуковая: Focusrite 2i4
Re: Двухтактный на лампах EL34 в триодном включении
- m-shara
- Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,
В процессе регулировки токов покоя выходных ламп скачки сетевого напряжения постоянно портили картину. У меня возникла такая идея:
1. Выставляю ток для одной лампы
2. ставлю щупы милливольтметра на катоды двух ламп выходного каскада
3. подстроечным резистором второй лампы добиваюсь нулевых показаний.
Кто то пробовал так делать? Какая точность при этом получается? Как этот метод выглядит глазами специалистов?
1. Выставляю ток для одной лампы
2. ставлю щупы милливольтметра на катоды двух ламп выходного каскада
3. подстроечным резистором второй лампы добиваюсь нулевых показаний.
Кто то пробовал так делать? Какая точность при этом получается? Как этот метод выглядит глазами специалистов?
-
- Гуру электроники☆☆☆☆
- Стаж: 3 года
- Аудио система: homemade
Абсолютно реально. Існують навіть схематичні рішення по підтримці струму спокою та його балансу як раз за таким принципом. Похибка не зросте.
- RUS_D
- Умелый
- Стаж: 3 года 10 месяцев
- Аудио система: Плеер RuneAudio
ЦАП AH-D6 версия 2.х + несколько других
Проигрыватель Винила Lenco L75, DUAL1209, Fisher MT-M21, Вега unitra fonica g-600b
Усилитель Onkyo A-8830, Фоловер Андрэа Чиуфолли
Ламповые усилители РР на Rft El34 и 6П3C (кобра), РР на КТ88, РР на El84, SE на 6С41С, SE на 6П42П
Акустика ONKYO SC-370, GRUNDIG Box 1600b, IQ LADY- maxi - Контактная информация:
Я завжди виставляю попередньо току для лампи однієї, наприклад для EL34 50ма. пр 360в анодного.
Потім пару ламп балансую в каскаді ставлячи щупи вольтметра на аноди
і добиваюся мінімальної змінної напруги між анодами балансним резистором.
Точноість балансування в принципі дуже гарна, враховує недоліки ламп та трансформатора. Потім ток можна підняти після прогрву часів десь 10-30, але балансування можливо прийдеться повторити, задлежить від ідентичності параметрів ламп у парах (підсилення, крутизна, ступінь зношеності)
Потім пару ламп балансую в каскаді ставлячи щупи вольтметра на аноди

Точноість балансування в принципі дуже гарна, враховує недоліки ламп та трансформатора. Потім ток можна підняти після прогрву часів десь 10-30, але балансування можливо прийдеться повторити, задлежить від ідентичності параметрів ламп у парах (підсилення, крутизна, ступінь зношеності)
- m-shara
- Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,
Ще цікавіше рішення. Правда, потрібно перевертати пристрій, що трохи не оперативно. (добавив пізніше: аноди то теж доступні зовні!). Мається на увазі що на вхід подано якийсь сигнал з генератора? Ваша схема регулювання краще забезпечує такий підхід: баланс а потім струм. У мене струм регулюється для кожної лампи окремо.
- RUS_D
- Умелый
- Стаж: 3 года 10 месяцев
- Аудио система: Плеер RuneAudio
ЦАП AH-D6 версия 2.х + несколько других
Проигрыватель Винила Lenco L75, DUAL1209, Fisher MT-M21, Вега unitra fonica g-600b
Усилитель Onkyo A-8830, Фоловер Андрэа Чиуфолли
Ламповые усилители РР на Rft El34 и 6П3C (кобра), РР на КТ88, РР на El84, SE на 6С41С, SE на 6П42П
Акустика ONKYO SC-370, GRUNDIG Box 1600b, IQ LADY- maxi - Контактная информация:
Можна навіть не подавати на вхід сигналу - достатньо викрутити гучність на половину.
В підсилювачі е мінімальний рівень не відфільтрованого по живленню фону 50 та 100 герц, от він і створює напругу на анодах при небалансі
У нас же двухтактники тим і славляться що мають мінімальний фон 50гц при балансі - він сам давить трансформаторм його.
В підсилювачі е мінімальний рівень не відфільтрованого по живленню фону 50 та 100 герц, от він і створює напругу на анодах при небалансі

У нас же двухтактники тим і славляться що мають мінімальний фон 50гц при балансі - він сам давить трансформаторм його.
- m-shara
- Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,
Зрозуміло. Просто витягну міжблочний кабель із ДВД от і буде фон 50 Гц.RUS_D писал(а): ↑15 июл 2025, 14:44 Можна навіть не подавати на вхід сигналу - достатньо викрутити гучність на половину.
- m-shara
- Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,
Між анодами ще не міряв, але на катодах практично "0" мВ. Так що, якось у мене получилося настроїти...
- m-shara
- Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,
В одній із конструкцій пана Дмитра я зустрівся із гібридною схемою зміщення в вихідному каскаді. Тобто резистор в катоді має певне падіння напруги, і також фіксоване зміщення. Що це дає?
- m-shara
- Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,
Что скажете насчет замены входных 6Н8С на 6SN7 от JJ ? Пользователи пишут что микрофонного эффекта у них нет совсем, в отличие от 6Н8С.
Как это может сказаться на качестве звука? Ну и как я предролагаю, есть смысл менять только входные лампы, ФИ наверное начхать на микрофонный эффект.
Как это может сказаться на качестве звука? Ну и как я предролагаю, есть смысл менять только входные лампы, ФИ наверное начхать на микрофонный эффект.
- LinuxManiac
- Добрейший модератор
- Стаж: 6 лет 5 месяцев
- Контактная информация:
Фіксоване зміщення з кількох причин має переваги над автоматичним, але деякі лампи "не люблять" фіксованого, і щоб не робити суто автоматичне організуємо таке - змішане.
Що стосується вказаної заміни ламп - гірше не буде.m-shara писал(а): ↑01 авг 2025, 14:42 Что скажете насчет замены входных 6Н8С на 6SN7 от JJ ? Пользователи пишут что микрофонного эффекта у них нет совсем, в отличие от 6Н8С.
050-246-3341; Viber: 068-362-3497
- m-shara
- Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,
Дякую. Заказав у виробника.
Ця схема була зроблена Вами вже досить давно. Можливо є якісь зауваження що до поліпшення характеристик? Те що Ви самі вже констатували? А ще , було б цікаво привести до загального знаменника мою і Вашу здібність чути деталі в звукові. Що я маю на увазі? З моїм слухом, в плані запамятовування, то як до неба, в порівнянні з Вашим. Але якщо б Ви виложили невеликий фрагмент Вашої улюбленої музики, із зауваженням: "має бути чутно тихенький дзвін на такій то секунді, або щось подібне" , то я міг би (та не тільки я) порівняти із своїм звуковим "трактом":- вуші-підсилювач-АС. Чи це нічого не дасть?
- marooned
- Почетный пользователь
- Стаж: 4 месяца
- Аудио система: Stereo
Вибачаюсь за втручання, питання не до мене, але послухайте Private Investigations з альбому Love over Gold гурту Dire Straits, на 5:40 має бути чутно тихенький дзвін. Але не зовсім зрозуміло, що Ви хочете цим перевірити, слух чи тракт?
- m-shara
- Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,
Я запитав у нашого модератора про такі моменти, коли при одному варіанті схеми чогось не чути, а при другому - так. Це може бути якийсь нюанс, деталь, тощо. Як кажуть, деталізація. Можна все життя слухати певну музику і не знати про такі моменти. Але якщо вже хочеться вияснити в чому причина, то добре з описом. І я пропонував "відрізати кусочок" якраз із того альбома, чим користується автор. Бо скачане може не мати такої якості. Хіба що по одному конкретному адресові.
Тому шукати запропонований альбом немає сенсу.
- LinuxManiac
- Добрейший модератор
- Контактная информация:
Не одразу відповів, міркуючи, як пояснити складне.
Тут труднощі навіть власного розуміння.
Поясню головне: мова йде не тільки (здебільшого - не стільки) про те, що чутно, а як і яким воно чутно.
Збагнув я це десь зробивши чи то 7-й, чи то 10-й свій ламповий підсилювач.
При тому, що усі ті завершені конструкції мали звучання, яке мені подобалося, воно було різним.
Спробую про те, що слухав вчора: Adriano Celentano альбом "Per Sempre", композиція "Per Vivere". Насиченість та багатство тембру голосу різниться залежно від підсилювача (при тих самих АС і джерелі), а також те, наскільки відчувається емоційний "надрив" виконавця, є тут для мене вагомим показником. При цьому ж, якщо спробувати відволіктися від голосу і звернути увагу суто на барабани, то там теж є різниця як тембрального багатства, так і чіткості/детальності ... може маритися коливання мембран.
Інший приклад. Знайомо, напевне, усім. Pink Floyd "The Dark Side of the Moon", початок (19 секунда) композиції "Time". На різних підсилювачах чутна/помітна різна кількість будильників та годинникових дзвонів.
Ще одне. Uriah Heep "Salisbury", композиція "The Park". У переривчастому програші перед останнім куплетом цвірінькання плашок чутно по-різному, залежно від підсилювача.
Міг би продовжувати далі, але прагну пояснити, що не варто вслухатись у щось конкретне, щоб почути щось конкретне. Слід, з мого досвіду, набути свого досвіду із різними підсилювачами (і не тільки) і, пам'ятаючи на слух, або безпосередньо порівнюючи, оцінювати звучання.
Вибачте, колеги, друзі та однодумці, якщо не зміг нормально пояснити.
Тут труднощі навіть власного розуміння.
Поясню головне: мова йде не тільки (здебільшого - не стільки) про те, що чутно, а як і яким воно чутно.
Збагнув я це десь зробивши чи то 7-й, чи то 10-й свій ламповий підсилювач.
При тому, що усі ті завершені конструкції мали звучання, яке мені подобалося, воно було різним.
Спробую про те, що слухав вчора: Adriano Celentano альбом "Per Sempre", композиція "Per Vivere". Насиченість та багатство тембру голосу різниться залежно від підсилювача (при тих самих АС і джерелі), а також те, наскільки відчувається емоційний "надрив" виконавця, є тут для мене вагомим показником. При цьому ж, якщо спробувати відволіктися від голосу і звернути увагу суто на барабани, то там теж є різниця як тембрального багатства, так і чіткості/детальності ... може маритися коливання мембран.
Інший приклад. Знайомо, напевне, усім. Pink Floyd "The Dark Side of the Moon", початок (19 секунда) композиції "Time". На різних підсилювачах чутна/помітна різна кількість будильників та годинникових дзвонів.
Ще одне. Uriah Heep "Salisbury", композиція "The Park". У переривчастому програші перед останнім куплетом цвірінькання плашок чутно по-різному, залежно від підсилювача.
Міг би продовжувати далі, але прагну пояснити, що не варто вслухатись у щось конкретне, щоб почути щось конкретне. Слід, з мого досвіду, набути свого досвіду із різними підсилювачами (і не тільки) і, пам'ятаючи на слух, або безпосередньо порівнюючи, оцінювати звучання.
Вибачте, колеги, друзі та однодумці, якщо не зміг нормально пояснити.
- m-shara
- Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,
Дуже добре пояснили. Із врахуванням досвіду. Дякую!
- m-shara
- Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,
Отримав заказані лампи 6SN7 JJ. Поставив. Режими перших ламп ввійшли в ті значення що на схемі. катод-2,8В, анод-115В (при 6Н8С було 120В). Зазначена різниця в 4 В збереглася для ФІ. Мікрофонного ефекту не стало. Але стали шипіти "с" та "ш" . І щось з цим потрібно робити. Щоб Ви запропонували?
- LinuxManiac
- Добрейший модератор
- Контактная информация:
Звмінити міжкаскажні конденсатори на іншого типу. Спробуйте К40У-9.
- m-shara
- Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,
В мене скоріше всього їх не буде. Якщо і знайду декілька штук то будуть різні.LinuxManiac писал(а): ↑08 авг 2025, 12:48 Звмінити міжкаскажні конденсатори на іншого типу. Спробуйте К40У-9.
- LinuxManiac
- Добрейший модератор
- Контактная информация:
Спробуйте різні, які знайдете, і якщо буде результат, то придбати однакові можна, зокрема ось тут:
https://tubes-store.com/product_info.ph ... cts_id=559
https://www.ebay.com/itm/276856213401?i ... R6T3hJWRZg
- m-shara
- Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,
На жаль в мене таких зовсім немає. Попробую з тих що є. Щоб відчути чи щось міняється взагалі.LinuxManiac писал(а): ↑08 авг 2025, 13:54 Спробуйте різні, які знайдете, і якщо буде результат, то придбати однакові можна, зокрема ось тут:
- m-shara
- Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,
МБМ (є декілька), як я розумію не годяться. Може бути занижена ізоляція?LinuxManiac писал(а): ↑08 авг 2025, 12:48 Звмінити міжкаскажні конденсатори на іншого типу. Спробуйте К40У-9.
І ще, який діапазон ємностей буде підходящий? В багатьох схемах на EL34 я бачив що стоять на 0,1 мкФ.
- LinuxManiac
- Добрейший модератор
- Контактная информация:
Про занижену ізоляцію - не думаю.
Щодо діапазону, я б пропонував від 0,22 і більше.
-
- Гуру электроники☆☆☆☆
- Стаж: 3 года
- Аудио система: homemade
МБМ бувають різні. Ущільнення виводів у них бувають двох типів - гумові і з використанням епоксидного компаунду. З досвіду гумові досить нестійкі, пропускають вологу, що призводить до різкого зниження ізоляції і зростанню струму втрат. Епоксидні більш надійні, але трапляються випадки відшарування заливки від металевого корпусу. Наслідки ті ж самі. В пройдешні часи задля покращення або відновлення параметрів їх проварювали в парафіні або в маслі. Особисто пройшов цей шлях. Випробувані були нафтові та силіконові парафіни та трансформаторні олії (Т1500, ГК і якесь синтетичне, забув марку). Головне - видалення вологи. Тільки хто зараз цим буде займатися? Взагалі-то МБМ - не кращій вибір.
- m-shara
- Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,
Та й немає в мене і МБМ. Зроблю єксперимент на одному каналі з тих що є. Буде простіше відчути різницю. Може проблема і не в конденсаторах. Зараз головне перевернути підсилювач.
- m-shara
- Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,
А ось із цього місця щось достойне є?LinuxManiac писал(а): ↑08 авг 2025, 18:59 Про занижену ізоляцію - не думаю.
https://www.soundimports.eu/en/crossove ... apacitors/
- LinuxManiac
- Добрейший модератор
- Контактная информация:
З мого досвіду, саме К40У-9 пригнічують або позбавляють "цикання". Про інші такого сказати не можу.
Посилання на продаж К40У-9 я навів вище. Ціни там загалом порівняні з такими у брендів за вашим посиланням.
Посилання на продаж К40У-9 я навів вище. Ціни там загалом порівняні з такими у брендів за вашим посиланням.
- Adam
- Постоянный житель
- Стаж: 3 года 1 месяц
- Аудио система: Rega Planet 2000, ЦАП Shiit Modi 3, Lenco 75, Электроника-017, SE 300В, SE EL84(pent), Triangle Mizis 108
З мого досвіду, вони пригнічують і багато чого корисного в звучанні. Скільки не пробував їх застосовувати, стільки ж відмовлявся. Єдиний плюс - це натуральність тембра. Хіба щось паралельно до них плівкове... Народ ще переодягає їх в інший неметалевий корпус. Це звичайно покращує звучання, але не кардинально.
Можна спробувати недорогий поліпропілен. З радянських - це К78..
- m-shara
- Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,
Там же ось такий поліпропілен: Але я спочатку хочу переконатися що в конденсаторах справа. Тим більше що я замінив лампи. Радянські зараз теж дорогі. Навіть дорожчі за нові якісні зарубіжні. Мода на ностальгію, отож продавці швидко зкумекали де заробити на пустому місці.Adam писал(а): ↑09 авг 2025, 12:31 З мого досвіду, вони пригнічують і багато чого корисного в звучанні. Скільки не пробував їх застосовувати, стільки ж відмовлявся. Єдиний плюс - це натуральність тембра. Хіба щось паралельно до них плівкове... Народ ще переодягає їх в інший неметалевий корпус. Це звичайно покращує звучання, але не кардинально.
- m-shara
- Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,
О що як це якийсь збуд? Я бачив схеми де паралельно сіткам вихідних ламп ставлять конденсатори по декілька десятків пікофарад. Саме для EL34. Також, як згадуєте, я пробував ввести ооос як у схемі Шишідо. Ось той звук певно і був "пригнічений".LinuxManiac писал(а): ↑09 авг 2025, 11:46 З мого досвіду, саме К40У-9 пригнічують або позбавляють "цикання". Про інші такого сказати не можу.
Лампи ФІ сильно впливають на звук? Я написав оголошення на місцевій дошці, може хто відгукнеться з більш практичними цінами на К40У-9.