Темы в форуме

Наш youtube        Наш инстаграм     ☝ Сказать спасибо!           Правила форума   

Двухтактный на лампах EL34 в триодном включении - вопросы

m-shara
Почетный спонсор
Стаж: 2 года 1 месяц
Аудио система: JVC TD-V662, Kenwood KX-880HX
JLH 1969 не перестает нравиться
ламповый УНЧ А-кл. 6Ж3+ГУ-50
Акустика: Sony SS-G1 MK2
AKG K514, ATH-AVC500,
Звуковая: Focusrite 2i4

Двухтактный на лампах EL34 в триодном включении - вопросы

Сообщение m-shara »

viewtopic.php?t=2141
Думаю что будет правильнее всего повторение этого усилителя по одноименной теме от модератора Дмитрия оформить в отдельный топик, ввиду того что вопросы будут скорее всего индивидуальные. Итак, основные детали уже все собраны поэтому можно начинать. И первый вопрос по поверхности корпуса: несмотря на солидный размер, отверстий в верхней панели китайцы наделали от души. Каждая лампа с отдушинами (см.рис.) плюс дополнительной вентиляции хоть отбавляй. Или я не прав? И думать о каких либо декоративных накладках не стоит? Пока не началось наполнение деталями наверное стоить скопировать верхнюю панель, и точно перенести все отверстия на картонку. Кстати, корпус сделан просто филигранно, приятно смотреть, фрезеровка чистая без заусениц. Я спросил у продавца насчет схемы, ведь согласитесь под что то конкретное делался он. Но он не знает. И, несмотря на то, что под ТВЗ наделана масса отверстий, под реальные трансформаторы они не подходят. Так что прийдется придумывать накладки. Но это в процессе.
Корпус.png
gelert
Гуру электроники☆☆☆☆
Стаж: 2 года 5 месяцев
Аудио система: homemade

Re: Двухтактный на лампах EL34 в триодном включении - вопросы

Сообщение gelert »

Стосовно трансформаторів я б не чіпав корпусу, а використав перехідну панель. З однієї сторони панель кріпиться крізь штатні отвори в корпусі крізь стійки, а з іншого кріпиться трансформатор.
m-shara
Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,

Сообщение m-shara »

Я про щось подібне і думав. Але зараз є необхідність захистити якоюсь плівкою поверхності. На VegaLab радили автомобільний скотч. Бо звичайний малярський залишає з часом сліди клею, який дуже важко змивається.
А вентиляційні отвори певно потрібно закрити знизу якоюсь густою сіточкою, бо буде все видно, що робиться всередині. Але поки що мені нічого не мішає зібрати і послухати. А далі буде видно, чи достойний комбінезон золотих запонок.
gelert
Гуру электроники☆☆☆☆

Сообщение gelert »

За малярний скотч не пам'ятаю такого. Завжди знімався без слідів, хоча... Там зазвичай все швидко: наклеїв-зробив-відірвав. А от звичайний, а тем більш авто - тут півміста віконні скла заклеяні скотчем і досі. Якось, ще до 22-го робив ремонт у батьків жінки, відмивав той скотч на трьох вікнах два дні. В багатьох містах в склопакетах скло пошкодив - так важко відскоблювалось. Розчинники пробував - ну там вони такі потрібні, що ніяка фарба не встоїть. Їх таких тут та і нема зараз. Наявні не допомогли зовсім. Скоблив лезами для монтажного ножу. У світі витрачають шалені кошти на розробку ідгезивів, зокрема для плівок. Сама компанія Scotch працює над цим постійно. І зовсім не для того, щоб плівка відклеювалась. Ну, якщо вже і скотч - ну то обережно. Я б попередньо випробував з внутрішньої сторони, обов’язково із витримкою декілька діб-тиждень. А то хто зна, як там адгезив на покриття повпливає. А може.
При реставраційних роботах для захисту використовують довговолокнистий папір БДХ (мікалентний), який наклеюють звичайним крохмальним клейстером. У вашому випадку мікалентний не обов’язково, поверхні прості, можна звичайний папір. А хоч і у два шари навіть. Клейстер змивається просто водою без ніяких залишків, гарантовано нічого не пошкодить.
m-shara
Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,

Сообщение m-shara »

Поверхня шорстка та анодована. Тому я відкидаю всяке змивання: хоть трісни, залишиться пляма. От би десь взяти такої плівки що покриваються пластикові вікна. Певно було б саме те. На крайній випадок виріжу смуги з торгового пакета і закріплю любим скотчем, щоб він клеївся зсередини.
Скотч паперовий малярний, що я використовував для попереднього підсилювача відклеювався добре навіть і через тиждень і місяць. Але ті місця за які я часто хапав руками було неможливо змити ніяким розумним розчинником. Я буквально стягував чистою ганчіркою з поверхні як ото жувачку.
gelert
Гуру электроники☆☆☆☆

Сообщение gelert »

Анодована по алюмінію поверхня має пористу структуру. Я не знаю, як фінішований ваш корпус, зазвичай таке покриття просочують органічними барвниками і перекривають лаками або оброблюють просто гарячою водою або парою, при цьому пори перекриваються гідроксидом алюмінію. Чиста буде забирати в себе всяке. Стрейч плівка? Слідів не залишає. Можна в декілька шарів.
gelert
Гуру электроники☆☆☆☆

Сообщение gelert »

Взагалі то я не дуже поважаю анодований алюміній. Ніби то і корунд, а як подряпини, то відновити складно. Електричний контакт ніякий. Десь це добре, а десь і навпаки. Ну, то таке, особисте.
XIAN
Гуру АС
Стаж: 4 года 1 месяц
Аудио система: DIY

Сообщение XIAN »

gelert писал(а): 17 янв 2025, 01:07 Ніби то і корунд, а як подряпини, то відновити складно.
На китайських корпусах просто покриття фігове. На зброї якісній і ліхтарях набагато краще тримається, от відновити складно, це точно.
gelert писал(а): 17 янв 2025, 01:07 Електричний контакт ніякий

Анодування і не має проводити струм, воно діелектричне.
gelert
Гуру электроники☆☆☆☆

Сообщение gelert »

XIAN писал(а): 17 янв 2025, 10:39 На китайських корпусах просто покриття фігове. На зброї якісній і ліхтарях набагато краще тримається, от відновити складно, це точно.

Та мабуть анодують в сірчаній. Там покриття процесі частково розчиняється, потребує охолодження, тому і тонке. Щавелька дорожче, і є ще більш кращі органічні електроліти, але і вони і сам процес значно дорожчі. Там досяжна і електрична міцність під кіловольт і механічна відповідно. Згадаємо наприклад звичайні автомобільні бензонасоси. Там анодована пара працює роками.
XIAN писал(а): 17 янв 2025, 10:39 Анодування і не має проводити струм, воно діелектричне.
Тож звісно. Але деінде треба корпус електрично з чимось поєднувати і окремі деталі між собою теж. Якщо конструкція технологічно цього не передбачає - виникають проблеми. Паяти алюміній важкувато, особливо зважаючи на велику теплоємність і теплопровідність. Флюсувати навіть під легкі припої зараз не проблема, але масивні деталі доводиться додатково гріти.
XIAN
Гуру АС
Стаж: 4 года 1 месяц
Аудио система: DIY

Сообщение XIAN »

gelert писал(а): 17 янв 2025, 17:48 Але деінде треба корпус електрично з чимось поєднувати і окремі деталі між собою теж. Якщо конструкція технологічно цього не передбачає - виникають проблеми.
Свердління ніхто не відміняв)
gelert
Гуру электроники☆☆☆☆

Сообщение gelert »

Абсолютно згоден. Але зазвичай, а в нашому випадку повсякчасно, нанесення покриття це вже після всіх механічних операцій. Це мабуть залишки мислення в промислових рамках (мені, принаймні, залишаються тільки спогади, і вони приємні 8-) ). В рамках аматорства для нас нема заборон, можливо все!
gelert
Гуру электроники☆☆☆☆

Сообщение gelert »

Якщо зовсім прискіпливо, то плівка Al2O3 створюється (відновлюється) на поверхні за десь 10Е-6 секунд. Хоч і вельми тонка, але вже є. Надійний електричний зв’язок в алюмінії гарантує тільки металургійний контакт. Наприклад цинкатне покриття вже відповідає цьому, там є взаємодифузія, хоч і мала завтовшки. Більшість інших покриттів тримається завдяки проникненню в пори оксидної плівки. Наприклад нікелювання проводять по попередньо анодованій поверхні. Механічні скрутки і обтискання в алюмінієвих дротах мереж не розглядаємо, там напруги інші, плівка пробивається. І ми маємо перехідний опір. А що таке опір? Це безрозмірний коефіцієнт переводу електричної енергії в теплову.
m-shara
Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,

Сообщение m-shara »

Термінали заказав такі: правда, біда з ними в тому що майже ніде не пишеться який діаметр отвору має бути в корпусі. А в мене 12 мм.
Terminals.png
Ну, 13,5 мм то похоже що китаєць міряв метром.
Последний раз редактировалось m-shara 23 янв 2025, 15:05, всего редактировалось 2 раза.
m-shara
Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,

Сообщение m-shara »

Прийшла пора вже змонтувати комутатор, регулятор гучності, тумлер і т.п. Виникло таке питання: є отвори для індикації вкл. та вибору входів.
Якого (чи яких) кольорів світлодіоди поставити? В мене уява не дуже, тому хочеться щоб було відповідно до дизайна корпуса.
Індикатори рівня сигналу мають жовтий колір.
Скажіть будб ласка, чи можна ось так поставити дроселі впритик до силового. Чи краще опустити під шасі. Другий теж стає рядом. Якщо не буде впливу, то під шасі залишиться більше місця для всяких єлектролітів.
333.jpg
gelert
Гуру электроники☆☆☆☆

Сообщение gelert »

Увімкніть трансформатор живлення і подивіться осцилом, що там буде на обмотці дроселя. Не завадить обертання його стрічкою заліза, щоб заекранувати суто котушку. Можна оцінити вплив розміщення, спостерігаючи наведення на обмотці дроселю.
Що до кольорів, пропоную до ознайомлення підручник Волкотруба «основы художественного конструирования». Там є посилання на об’єктивні чинники, далі - площина ваших особистих вподобань.
m-shara
Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,

Сообщение m-shara »

Значить получається так: наводки з єфіру - 0,8 мВ; при включеному силовому на першому місці 24 мВ а на другому - 16 мВ. Але можливо, як будуть включені конденсатори то цих наводок і не буде. (треба попробувати).
gelert
Гуру электроники☆☆☆☆

Сообщение gelert »

Та звісно так. Грубе наближення до теорії дає змогу казати, що перше (0,8) - це електрична компонента, решта за відліком - то магнітна. Першу напевне ефективно прибере зовнішній екран (кожух, напевне він буде). Магнітна в ближньому полі може дошкуляти більше. Але мені здається це не критично. Ще цікаво покрутити все це в просторі і побачити, як воно взаємодіє. Фільтруючі конденсатори та опір навантаження повпливають у бік зменшення. Звичайно. Зараз у вас найгірші умови - навантаження відсутнє. Але майте на увазі, що зараз це наведення, при роботі будуть зовсім інші умови, шляхи і природа походження шкідливого породження пульсацій. Найбільш чуттєвим місцем в дроселі є зазор. Його бажано захистити і додатково, також може впливати фазування дроселю відносно живлючого вже при роботі в складі пристрою. І ще. Згідно із загальними принципами конструювання більш ефективним вважається екранування джерела перешкоди, а ніж приймача.
m-shara
Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,

Сообщение m-shara »

Ці дроселі зверху поміщаються тільки впритик до трансформатора. Тобто ніякого кожуха вже не одіти. З другої сторони, дроселі своїм зовнішнім видом портять загальну картину (іншого кольору). Тому, якщо хвататиме місця для єлектролітів, я ці дроселі просто переверну і закріплю в цих же отворах тільки вже всередині шасі.

Згадав що в мене є кольоровий круг і згідно його вказівці получаються такі кольори.
2.png
m-shara
Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,

Сообщение m-shara »

Просто збираю контент. Потім самому буде простіше щось взяти.
Panel_front.jpg
Front_inside.jpg
m-shara
Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,

Сообщение m-shara »

Люди!!!! Посчитал сколько я вложил в детали для этого усилителя. Я сам ужаснулся! 2600 Евро!!! И это наверное не все, и еще наверное на 50 прийдется докупить. А я даже и не думал что столько получится. Думал что в 1000 уложусь.
-------------------------------------
Если так дело дальше пойдет, то прийдется перед запайкой каждого проводника определять его направление. :lol: :mrgreen:
m-shara
Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,

Сообщение m-shara »

Получился фейк. :cry: :oops:
Я логически прикинул с моими доходами и понял, что где то потерял запятую при расчете. Получилось куда более правдоподобно - 840 Евро.
Мне аж легче стало! :D
m-shara
Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,

Сообщение m-shara »

Запитання для спеціалістів. Чи можна взяти напругу від накальної обмотки живлення ламп, випрямити і застосувати для живлення індикаторів включення і комутації? Мається на увазі що лампи споживатимуть не випрямлений струм а індикатори - випрямлений.
gelert
Гуру электроники☆☆☆☆

Сообщение gelert »

m-shara писал(а): 03 фев 2025, 17:54 Мається на увазі що лампи споживатимуть не випрямлений струм а індикатори - випрямлений.
То то і шо? Якщо навантаження споживання нижче, за потужність обмотки - немає проблем. хай собі споживають змінний струм, далі випрямляйте і користуйтесь за потребою.
gelert
Гуру электроники☆☆☆☆

Сообщение gelert »

Зранку завітало прояснення. Виправляюсь :oops: . Це можливо у випадку, якщо ланцюги розжарювання не поєднані із загальним (землею) або на них не подається плюсове зміщення. В цих випадках випрямлення можливо, але живити можна буде тільки щось, що не поєднано в подальшому із землею або якимось іншими ланцюгами із будь яким потенціалом відносно тієї ж землі. Вам достатньо буде намалювати схему і все наочно з’ясується.
m-shara
Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,

Сообщение m-shara »

gelert писал(а): 04 фев 2025, 09:11 Вам достатньо буде намалювати схему і все наочно з’ясується.
Схема ось така. На землю не буде посаджена і плюсове зміщення як я розумію на вихідні лампи не потрібне.
111.jpg
Я хочу задіяти для цієї цілі 3-ю секцію комутатора вхідних сигналів. Наводок не повинно бути. Поставлю великої ємності конденсатор і при такому струмові що споживає світлодіод пульсацій не буде.
m-shara
Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,

Сообщение m-shara »

Ще потребую поради по такому питанні:
По боках корпуса є такі отвори для настройки токів вихідних ламп. Діаметр отвору - 8 мм. Зсередини є готові, з різьбою, отвори для кріплення плат настройки. Питання по оформленню трьох отворів: земля, 2 контрольні пункти для приладу. (В останніх двох будуть змінні резистори).
Якщо просто залишити пятаки чистої фольги, то щуп приладу може замикати на землю. Може у когось є які ідеї?
222.jpg
gelert
Гуру электроники☆☆☆☆

Сообщение gelert »

m-shara писал(а): 04 фев 2025, 09:44 Схема ось така. На землю не буде посаджена і плюсове зміщення як я розумію на вихідні лампи не потрібне.
Така схема обмежень не має.
m-shara
Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,

Сообщение m-shara »

Земляні контакти вхідних RCA гнізд рекомендовано посадити на корпус через резистор 10 Ом. В мене 3 вх. і 6 гнізд. Як буде правильно: всі землі обєднати і через один резистор зєднати з корпусом, чи кожне гніздо окремо?
PJK
Друзья v-mire.net
Стаж: 3 года 10 месяцев
Аудио система: Патефон

Сообщение PJK »

m-shara писал(а): 05 фев 2025, 11:24 Земляні контакти вхідних RCA гнізд рекомендовано посадити на корпус через резистор 10 Ом. В мене 3 вх. і 6 гнізд. Як буде правильно: всі землі обєднати і через один резистор зєднати з корпусом, чи кожне гніздо окремо?
Гнёзда должны находиться рядом! Земли объеденить и посадить через один резистор на корпус.
m-shara
Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,

Сообщение m-shara »

Вважаю, що потрібно на верхню панель накласти ось такої форми накладку щоб закрити непотрібні отвори. І щоб мала якийсь вигляд. Що порадили б мені в даному випадку? Алюміній відпадає так як такої фактури як поверхня корпусу не добитися. Було б непогано латунь або бронза, тільки де її взяти. Залишається дерево і пластмаса. Може ще якісь уявлення маєте?
111.jpg
Взагалі то на Алі є і латунь і мідь...
Ответить

Вернуться в «Аудио усилители»