Підсилювач бовтається на проводі, так не гоже, треба з цим теж щось зробити..
Тепер вже в кімнаті щось звучить.

Підсилювач на lm4863, блютуз, iPhone.
Звучить не голосно, але достатньо. Якість звучання відносно прийнятна.
Далі буде..
Майте на увазі, що динаміки монтцвати треба в площину передньої панелі, монтаж як у вас це міні рупор із непередбачуваними наслідками, АЧХ рівніше не стає в такому випадку. Таким прийомом можна користуватись, але треба міряти що виходить і відповідно коригувати.ARTShaving писал(а): ↑01 ноя 2023, 15:32 Треба ще придбати фрезу «балєрінка», щоб рівно вирізати отвори під динаміки.
Якщо немає необхідності робити саме кубики, то краще паралелепипеди робити, або якісь піраміди усічені та інше. У кубиків стояки між всіма стінками на одних і тих же частотаж будуть, складніше буде давити.
Класна ідея, але досить складна. Хочеться перед цим погратись з чимось простішим, щоб отримати досвід в розрахунках і зрозуміти більш-менш закономірності.
В мене на дачі є динаміки Fostex fx120 на дачі, десь на протязі місяця я їх заберу.
Дивлюсь заміри виглядає менш оптимістично ніж в даташиті. Але отзиви позитивні як я бачу, отут є пару креслень непаганих.ARTShaving писал(а): ↑01 ноя 2023, 20:33 В мене на дачі є динаміки Fostex fx120 на дачі, десь на протязі місяця я їх заберу.
Ну судячи з теми про блютус колонку, складністю корпуса вас не злякатиARTShaving писал(а): ↑01 ноя 2023, 22:58 За посиланням, що ви дали, корпус більш складний, але ж і АЧХ, як для невеликих полочників досить хороша.![]()
Тут вам видніше, якщо звук вам подобається, то чому ні?ARTShaving писал(а): ↑01 ноя 2023, 22:58 Думаю, що під такі АС можна і систему будувати, як вважаєте?
Ну, є все таки деякі обмеження.
Фанера і МДФ найзручніші. Взагалі корпус має бути максимально інертним.ARTShaving писал(а): ↑02 ноя 2023, 15:56 Розглянув креслення, в цілому все зрозуміло. Тепер виникає питання з якого матеріалу краще робити.
А я напевно затиснув би стільки за цей ширик віддавати. Висота звуковой котушки в нього 13.2мм, висота воздушного проміжку 5мм, тобто зона лінійної роботи котушки не велика. Спотворення вони не показали, значить, вони там пристойні. Той же 10ГДШ1-4 має той же діаметр дифузора, висота котушки 22мм, висота зазору 4.75мм, він хоч і має трохи менше чуйку, зате величина лінійної зони роботи котушки у нього вища, а ціна нижча. Убитий підвіс змінюється не важко, поліуретанові підвіси коштують не дорого. АЧХ у них дуже схожі.
Xmax в нього 4.1м, в даташиті написано 8.2 від піка до піка. 13,2мм це висота саме котушки, тобіш міді.
В 10гдш1-4 катушка виглядає отак
22мм це висота картону, міді там міліметрів 6, в інших місцях пишуть що Xmax 1,5мм, це більш правдоподобно.Высота ЗК 22 мм, внутренний диаметр 25,7 мм, внешний (вместе с намоткой) 26,8 мм.
Так. Згоден, я не додивився висоту котушки, вона реально там маленька.
Ну так, згоден, якщо потрібно ганяти динамік на всю смугу, то маленька висота котушки це не варіант.
Намалював 3д ескіз-схему Фонкена, в маштабі.
Може все таки фанеру використати, вона є 15мм? Або поверніть втрачений об'єм нарощуванням глибини корпуса.ARTShaving писал(а): ↑05 ноя 2023, 15:30 Можна замовляти МДФ для корпусу.
Засмучує те, що в креслені матеріал вказаний товщиною 15 мм, а МДФ є в продажу 16 мм. Цей зайвий 1 мм розкидаю по зовнішнім сторонам, але внутрішні перегородки все ж вкрадуть 3 мм об'єму в площині.
У фанери є ряд мінусів.
А я б не морочився, розкид плюс мінус десять відсотків ні чого не вирішує, інша справа якби реальні вимірювання динаміка були б на руках, а так це, все лотерея. Та й там у перспективі ДСП передбачається, підрівняєтся НЧ горб, якщо що не так буде при вимірах.
С тем горбом много нюансов как мне кажется, думаю многое зависит от того, на какой частоте он будет, к примеру если частота горба попадёт на частоту локального минимума стоячей волны в помещении, то его и убирать не нужно будет. Вообще, НЧ диапазон в жилой комнате, в нём больше вопросов чем однозначных ответов. По большому счёту при разработке АС нужно учитывать помещение и место установки АС в нём и целевую АЧХ, только так можно найти некий оптимальный путь расчёта АС которая максимально просто интернируется в помещение. Но это задача не из простых. В общем с горбом придётся разбираться по факту, выбирая на слух, тот или иной метод его компенсации, если таковая понадобится.
Як то сумнівно вона виглядає, швидше за все щось перемудрили при вимірах.ARTShaving писал(а): ↑07 ноя 2023, 17:18 Перший замір зроблений з Тонгенератора SPL Audio. Частоту змінював вручну з 22 Гц до 19500 Гц,
Це нормально, так і має бути.ARTShaving писал(а): ↑07 ноя 2023, 17:18 Не розумію, чому під час музичної композиції йде спад на ВЧ.
На телефон розовий шум можна дивитись, свіп то для вимірювання спотворень і реверберації треба.ARTShaving писал(а): ↑07 ноя 2023, 18:09 Спробував інший Тоногенератор з не покроковим перемиканням частоти, а за допомогою переміщення ползунка.
Тільки потрібно враховувати, що рожевий шум має спад АЧХ від низьких до високих частот.
Белый шум имеет одинаковую энергию на каждой частоте. На графике спектра, показывающем энергию на каждой частоте, белый шум отображается в виде горизонтальной линии. На графике RTA это выглядит как линия, которая поднимается с увеличением частоты, поскольку каждый интервал RTA становится шире, он охватывает больше частот и, следовательно, имеет больше энергии. Ширина интервала удваивается при каждом удвоении частоты, поэтому энергия также удваивается, что добавляет 3 дБ к логарифмическим графикам, которые мы используем для отображения уровня. Белый шум звучит довольно «шипяще», мы воспринимаем его как более энергичный на более высоких частотах.
Розовый шум имеет энергию, которая падает на 3 дБ с каждым удвоением частоты. На графике спектра это линия, которая падает со скоростью 3 дБ на октаву, на графике RTA это горизонтальная линия, поскольку энергия в сигнале падает с той же скоростью, что и интервалы расширения. Мы воспринимаем розовый шум как имеющий равномерное распределение энергии по частоте.
Блин, до сего дня не понимал почему треть октавный анализатор прибавляет по три децибела на октаву. По сути, если не углубляться в принцип измерения, то это нарушение закона сохранения энергии.Justas* писал(а): ↑07 ноя 2023, 22:58 Розовый шум имеет энергию, которая падает на 3 дБ с каждым удвоением частоты. На графике спектра это линия, которая падает со скоростью 3 дБ на октаву, на графике RTA это горизонтальная линия, поскольку энергия в сигнале падает с той же скоростью, что и интервалы расширения. Мы воспринимаем розовый шум как имеющий равномерное распределение энергии по частоте.