Цікаво! Це значить що якщо просто зараз схему перевести на таке живлення то вже буде покращення? Я передивився ті схеми що виставлені на цьому форумові і ніде не зустрів подібного рішення. Чи це особисте дослідження?
Темы в форуме
Новые сообщения
-
30-авг Двухтактный на лампах EL34 в триодном включении
-
29-авг Винтаж в помойку?
-
29-авг Помощь в подборе усилителя.
-
28-авг Однотактный на 6П45С в триодном/ультралинейном включении
-
27-авг Усилитель звука D класса Clone purifi Hb 3.064 ULTRA
-
27-авг Douk Audio a5 Pro
-
24-авг Усилитель D класса на базе плат 2_062 S_AUDIO от Alex
-
19-авг Fosi Audio GR70 ламповый усилитель для наушников Класс A
-
15-авг Триодные ламповые усилители
-
10-авг Собираем усилитель clone ncore v3 инструкция + теория.
-
06-авг Мостовой усилитель на GaN транзисторах.
-
02-авг Свежая версия инвертора (индекс 1_02) 150Вт/4Ом
-
30-июл Усилитель YES-3M-SAB
-
29-июл Однотактный на Г811
-
23-июл Двухтактный на 6Н13С с фазоинвертором на двойном пентоде
Новые темы
-
29-авг Винтаж в помойку?
-
28-авг Помощь в подборе усилителя.
-
18-авг Усилитель D класса на базе плат 2_062 S_AUDIO от Alex
-
12-авг Триодные ламповые усилители
-
06-авг Fosi Audio GR70 ламповый усилитель для наушников Класс A
-
26-июл Однотактный на Г811
-
23-июл Двухтактный на 6Н13С с фазоинвертором на двойном пентоде
-
21-июл Усилитель Wangine Wsa-120
-
14-июл Однотактный на 6П45С в триодном/ультралинейном включении
-
11-июн Выбор усилителя для наушников: бюджет до 200 долларов – ваш опыт?
-
03-июн ЦАП на AK4493 из плат с Aliexpress
-
30-май Усилитель на ГУ-29
-
23-май Douk Audio a5 Pro
-
20-май Преимущества двухполярного питания перед однополярным в операцио...
-
14-май Не працює підсилювач. В чому проблема
Наш youtube
Наш инстаграм
☝ Сказать спасибо!
Правила форума
Двухтактный на лампах EL34 в триодном включении
- m-shara
- Почетный спонсор
- Стаж: 2 года 8 месяцев
- Аудио система: JVC TD-V662, Kenwood KX-880HX,
JLH 1969, УНЧ А-кл. 6Ж3+ГУ-50
Акустика: Sony SS-G1 MK2
AKG K514, ATH-AVC500,
Звуковая: Focusrite 2i4
Re: Двухтактный на лампах EL34 в триодном включении
- LinuxManiac
- Добрейший модератор
- Стаж: 6 лет 5 месяцев
- Контактная информация:
Ось два роки тому зроблений підсилювач із ламповим випрямленням напруги зміщення (6Х2П):
viewtopic.php?t=1576
А ось на більш екзотичних кенотронах (4Ц14С)
viewtopic.php?t=1985
viewtopic.php?t=1576
viewtopic.php?t=1985
050-246-3341; Viber: 068-362-3497
- m-shara
- Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,
Дякую! То є сенс теперішню схему перевести в цей режим? Без зайців? Правда в мене відповідна обмотка на 70 В, але то не проблема.LinuxManiac писал(а): ↑22 авг 2025, 13:13 Ось два роки тому зроблений підсилювач із ламповим випрямленням напруги зміщення (6Х2П):
viewtopic.php?t=1576
viewtopic.php?t=1985
Заказав десяток ламп і почешу трохи руки.
- m-shara
- Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,
Я ось так, тверезо, порівняв звучання цьго РР і перед цим зробленого однотактника в А режимі і получається що SE виграє по деталізації. Хотя загалом і РР звучить добре. Я б сказав у кожного є свої переваги і недоліки. Тому я хочу привести РР до такої ж деталізації як у переробленого китайця.
-
- Почетный пользователь
- Стаж: 7 месяцев
- Аудио система: усилитель EL803 - 6с33с акустика - Tannoy Turnberry GR LE
однотактник на якихось лампах і потужність вих. трансформаторів.
- m-shara
- Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,
Ось тут вся інформація viewtopic.php?p=37209#p37209Николаевич писал(а): ↑23 авг 2025, 18:22 однотактник на якихось лампах і потужність вих. трансформаторів.
-
- Почетный пользователь
не зрозумів. а вихідні тр. залишилися китайські ?
- m-shara
- Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,
Скажіть мені будь ласка що ви думаєте про ось такий варіант ФІ? Розвязка від першого каскаду це краще чи гірше? Наскільки важливий тип ламп у ФІ? Як на мене, то це той же самий "довгий хвіст" тільки з розвʼязкою.
-
- Почетный пользователь
мені сподобався такий варіант
- m-shara
- Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,
Він є реалізований в конкретній схемі? Хотілося б подивитися. Та че було б цікаво взнати що про це думає наш модератор Дмитро.
-
- Почетный пользователь
- LinuxManiac
- Добрейший модератор
- Контактная информация:
Іноді варто почекати на думку, а не робити зайве.
У наведеній статті викладені хибні твердження.
1. Хоча підсилення фазоінверсного каскаду із розділеним навантаженням (ФІРН, він же - "концертіна") дійсно трохи менше за одиницю, уведення вольтдобавки не збільшує підсилення у рази. Все одно буде потрібний каскад реального підсилення або до фазоінвертора, або після нього.
Тут варто пояснити, що вольтдобавка - це позитивний зворотній зв'язок (ПЗЗ), на відміну від негативного, який часто виправдано використовують. А застосування ПЗЗ несе ризики самозбудження (на частотах аж до мегагерців) і багато чого іншого. І для чого? Досягти підсилення каскаду 1,3 замість 0,95?
2. Ніякого розбалансування на високих частотах у ФІРН немає. Автор статті переплутав грішне із праведним. Таке розбалансування притаманне трансформаторним фазоінверторам (на основі фазоінверсного трансформатора).
3. Вихідний опір пліч (виходів) ФІРН однаковий. Варто читати правильну літературу 50-х - 60-х років минулого століття. І бажано англійською. Чого автор статті явно не спромігся зробити. Верхнє плече ФІРН не є класичним резистивним каскадом із високим вихідним опором. Бо інакше як у нього може бути при цьому підсилення трохи менше одиниці? У ФІРН діє 100-відсотковий внутрішній зворотній звязок, який урівнює як підсилення пліч, так і їхній вихідний опір.
У підсумку:
1) за власним бажанням із цікавості варто робити будь-які схеми, макети, конструкції тощо
2) прагнучи ж до реального позитивного результату варто робити конструкції по схемах, перевірених на практиці багатьма людьми (або по класичних схемах минулого століття)
3) до публікацій невідомих "винахідників-Архімедів" варто ставитися із обрежністю. Якщо немає на схемі карти напруг, відсутнє фото конструкції, так само як і жодного коментаря того, хто повторив схему на практиці, то потрібна розумна обережність.
П.С. Почасти перепрошую за дещо суворий стиль, але, будучи редактором наукового журналу, я не пробачаю невідповідальності інших редакторів. А тут у одному журналі ("AudioXpress") надруковані хибні відомості, а інший журнал ("Радіохоббі") передрукував це.
У наведеній статті викладені хибні твердження.
1. Хоча підсилення фазоінверсного каскаду із розділеним навантаженням (ФІРН, він же - "концертіна") дійсно трохи менше за одиницю, уведення вольтдобавки не збільшує підсилення у рази. Все одно буде потрібний каскад реального підсилення або до фазоінвертора, або після нього.
Тут варто пояснити, що вольтдобавка - це позитивний зворотній зв'язок (ПЗЗ), на відміну від негативного, який часто виправдано використовують. А застосування ПЗЗ несе ризики самозбудження (на частотах аж до мегагерців) і багато чого іншого. І для чого? Досягти підсилення каскаду 1,3 замість 0,95?
2. Ніякого розбалансування на високих частотах у ФІРН немає. Автор статті переплутав грішне із праведним. Таке розбалансування притаманне трансформаторним фазоінверторам (на основі фазоінверсного трансформатора).
3. Вихідний опір пліч (виходів) ФІРН однаковий. Варто читати правильну літературу 50-х - 60-х років минулого століття. І бажано англійською. Чого автор статті явно не спромігся зробити. Верхнє плече ФІРН не є класичним резистивним каскадом із високим вихідним опором. Бо інакше як у нього може бути при цьому підсилення трохи менше одиниці? У ФІРН діє 100-відсотковий внутрішній зворотній звязок, який урівнює як підсилення пліч, так і їхній вихідний опір.
У підсумку:
1) за власним бажанням із цікавості варто робити будь-які схеми, макети, конструкції тощо
2) прагнучи ж до реального позитивного результату варто робити конструкції по схемах, перевірених на практиці багатьма людьми (або по класичних схемах минулого століття)
3) до публікацій невідомих "винахідників-Архімедів" варто ставитися із обрежністю. Якщо немає на схемі карти напруг, відсутнє фото конструкції, так само як і жодного коментаря того, хто повторив схему на практиці, то потрібна розумна обережність.
П.С. Почасти перепрошую за дещо суворий стиль, але, будучи редактором наукового журналу, я не пробачаю невідповідальності інших редакторів. А тут у одному журналі ("AudioXpress") надруковані хибні відомості, а інший журнал ("Радіохоббі") передрукував це.
- LinuxManiac
- Добрейший модератор
- Контактная информация:
Все вірно. Фазоінвертор "довгий хвіст" може бути як із безпосереднім зв'язком (coupled stage), так і без нього (uncoupled stage). Стосовно власне функції розділення фаз, жодної різниці тут немає. А ось наявність роздільного (не "прохідного" - хибний термін тут) конденсатора на думку деяких є недоліком. Але інколи без нього не обійтися, якщо для взаємного узгодження какадів один з них доводиться уводити до неоптимального режиму (за максимльною амплітудою або спотвореннями).
Тип ламп тут в цілому довільний. Вибираються лампи (як і для будь-яких каскадів) виходячи із бажаного підсилення та величини вихідного опору.
На наведеній схемі лампа працює із вельми малими струмами (анодні резистори 91 та 100 кОм), чого я (не наполягаю) прагну уникати. Тож ось перевірена схема на цій лампі. А найкраще для у фазоінверторі "довгий хвіст" замість "хвостового" резистора великого номіналу використовувати лампу (найкраще - пентод/тетрод). При цьому відпадає необхідність у різних номіналах анодних резисторів. Інколи використовують схему на транзисторі.
- m-shara
- Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,
Дуже вдячний Вам за розгорнуте пояснення! Я притримуюсь таких же самих принципів. Робити макети, в мене немає навіть такої можливості. Бо немає як ламп так і високоомних резисторів потужністю 0,5-2Вт. Тобто все потрібно купити. А Вашими порадами я можу скористатись як провіреними практично. Що вважаю дуже цінним для себе.
-----------------------------------
В мене лежать без діла дві лампи 5654, як розумію аналоги 6Ж1П. Наскільки практично буде поліпшене звучання якщо їх причепити в "хвости" замість резисторів?
-----------------------------------
В мене лежать без діла дві лампи 5654, як розумію аналоги 6Ж1П. Наскільки практично буде поліпшене звучання якщо їх причепити в "хвости" замість резисторів?
- LinuxManiac
- Добрейший модератор
- Контактная информация:
Покращення буде на рівні нюансів і мікровідчуттів.
- m-shara
- Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,
Дякую! Значить не варто морочитися.
-
- Гуру электроники☆☆☆☆
- Стаж: 3 года
- Аудио система: homemade
Колись мацав таку мікру — DRV134. До прикінцевого результату справа не дійшла, але сама вона на виході без ніяких хитрощів (балансування, живлення) видала неспівпадіння прямого і інверсного сигналу на рівні нижче -60дБ на лабораторному «їжаку»! Існують аналоги від інших брендів того ж призначення. Не дешеві, але якщо зважити на те, що попередньо маємо зазвичай не одну напівпровідникову структуру, ще одною можна і знехтувати. Внутрішньо скоректована, коефіцієнт підсилення 2, смуга достатня. З нею маємо ідеальний парафазний сигнал і можна зосередитись на суто ламповому лінійному РР-підсилювачі. Як тільки з’явиться можливість обов’язково зроблю щось за цим концептом.
- lgedmitry
- Гуру электроники☆☆☆☆
- Стаж: 6 лет 1 месяц
- Аудио система: Самоделки на MA12070, MA12070P, Heybrook HB3, Wharfedale Diamond 12.2
применял OPA1632 в усилителе. Полёт нормальный. В ламповом тоже должно быть хорошо.gelert писал(а): ↑26 авг 2025, 16:55 Колись мацав таку мікру — DRV134. До прикінцевого результату справа не дійшла, але сама вона на виході без ніяких хитрощів (балансування, живлення) видала неспівпадіння прямого і інверсного сигналу на рівні нижче -60дБ на лабораторному «їжаку»! Існують аналоги від інших брендів того ж призначення. Не дешеві, але якщо зважити на те, що попередньо маємо зазвичай не одну напівпровідникову структуру, ще одною можна і знехтувати. Внутрішньо скоректована, коефіцієнт підсилення 2, смуга достатня. З нею маємо ідеальний парафазний сигнал і можна зосередитись на суто ламповому лінійному РР-підсилювачі. Як тільки з’явиться можливість обов’язково зроблю щось за цим концептом.
...что интересно - можно сразу же и смещение входных ламп этой же микрушкой реализовать, если вдруг захочется
-
- Гуру электроники☆☆☆☆
- Стаж: 3 года
- Аудио система: homemade
134 сподобалась тим, що практично не потребовувала нічого зовні. Резистори на кристалі, терміносполучені, лазерна корекція. На додаток в ті часи це були безкоштовні семпли від ВВ.
- m-shara
- Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,
Як я вище питав, і наш модератор дав пораду (я неї реалізую) на що б ви звернули увагу в першу чергу в випадку, коли тембральний окрас не співпадає із звучанням в добрих навушниках?
- LinuxManiac
- Добрейший модератор
- Контактная информация:
На власне акустичні системи, їхнє розташування у приміщенні та властивості самого приміщення.
- m-shara
- Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,
Я здебільшого слухаю на невеликій гучності. При цьому, недавно зроблений підсилювач (на ГУ-50) якраз тембрально дуже добре звучить при такій самій гучності. Мається на увазі тембр голосу. Музикальні інструменти якраз навпаки, краще звучать на цьому. Якщо не порівнювати то і один і другий і Худ можна слухати цілий день.LinuxManiac писал(а): ↑28 авг 2025, 19:50 На власне акустичні системи, їхнє розташування у приміщенні та властивості самого приміщення.
- m-shara
- Почетный спонсор
AKG K514, ATH-AVC500,
Прийшли лампи 6Х2П і тому доречно запитати: при теперішньому живленні зміщення вихідних ламп схема з напругами така:
download/file.php?id=11562&mode=view
70 В на обмотці і -100 В на вході фільтра з врахуванням наведеної схеми. Якщо я зміню діоди на лампу (досить одної ?) то як зміниться напруга?
На Вашій схемі є подвоєння напруги, бо обмотка на 30 В. А як мені краще включити? Ну не робити ж мостову схему на двох лампах.
download/file.php?id=11562&mode=view
70 В на обмотці і -100 В на вході фільтра з врахуванням наведеної схеми. Якщо я зміню діоди на лампу (досить одної ?) то як зміниться напруга?
На Вашій схемі є подвоєння напруги, бо обмотка на 30 В. А як мені краще включити? Ну не робити ж мостову схему на двох лампах.
- lgedmitry
- Гуру электроники☆☆☆☆
- Стаж: 6 лет 1 месяц
- Аудио система: Самоделки на MA12070, MA12070P, Heybrook HB3, Wharfedale Diamond 12.2
а почему б не соединить обе половинки лампы впараллель и сделать однополупериодный выпрямитель?